Az örökbefogadás menete

Ha nagyjából már van valami elképzelésed a fenti kérdések alapján, beszerezted a szükséges eszközöket otthonra és minden fontosat megbeszéltél a családoddal, nézd meg az Állategészségügyi Szolgálat nyitvatartási idejét, és kerekedj föl!

Készülj föl arra, hogyan fogod hazavinni a választottad: autóval vagy tömegközlekedéssel. Ha autóval jössz, lehetőség szerint ne egyedül gyere! Pórázt és szájkosarat hozz magaddal!

A telepen az állatgondozók fognak végigkísérni, és segítenek a végső választásban. Ők ismerik ugyanis az örökbefogadásra váró állatokat. Ha megállsz egy kennel előtt, tudják, hogy az „ott lakó” milyen temperamentumú, barátságos-e a gyerekekkel vagy nem, mekkora a mozgásigénye: kicsi avagy nagy, jól tűri-e a pórázt vagy nem, korábban kertben vagy lakásban tartották, és így tovább.

Ha megvan a kiszemelt állat, örökbefogadási szerződést írsz alá, amely minden fontos információt, jogot és kötelességet rögzít. Például azt, hogy az ÁeSz utólag ellenőrizheti a lakóhelyeden a megfelelő tartási körülményeket. A kutyus oltva, féregtelenítve, mikrocsippel ellátva, egészségesen, az oltási könyvével együtt kerül hozzád.

Ezután kifizeted az örökbefogadási díjat (az oltások és mikrocsip minimális költségét). Ha innen fogadsz örökbe, újdonsült kutyáddal mentesülsz viszont mindenféle ebadó fizetése alól, a kutyus élete végéig.

A szerződés aláírásakor adataid külön megadhatod a DOKTÁ-nak, és hozzájárulhatsz, hogy megkeressünk (e-mailben, telefonon). Ennek mi azért örülünk, mert – mindenféle kötelezettség nélkül – kinyilvánítod, hogy elhivatott vagy négylábúink segítése mellett, és akár önkéntesként, akár támogatóként, akár csak érdeklődőként/gazdiként tartod velünk a kapcsolatot.