Az alapításról

A Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítványt 2013-ban három doktor alapította: dr. György István, akkori főpolgármester-helyettes, ma Budapest kormánymegbízottja, Dr. Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) – amelyhez az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat is tartozik – igazgatója és dr. Messner Adél.

Hogy miért? Nos, ők vezetőként a tűzvonalban szembesültek azokkal az „állati” problémákkal, amelyek tulajdonképpen mindannyiunkat érintenek, és amelyeket ha nem kezelünk kellő mértékben, az addiginál nagyobb összefogással és támogatással, csak súlyosbodni fognak. Évente számtalan nehéz sorsú, sokszor sérült, bántalmazott, az emberi nemtörődömségnek vagy kegyetlenségnek áldozatul esett kutya és macska kerül a szolgálat Illatos úti telepére. Számtalan állat várja egy szűk, rácsos kennelbe zárva, hogy valaki haza vigye őket. Az Állategészségügyi Szolgálat munkatársai körültekintően gyógyítják, szeretettel gondozzák, rendszeresen sétáltatják a bent lakó kutyákat – de ez mégsem elég nekik: otthonra vágynak. És a sok rosszat átélt, néha agresszívvé váló, kóbor vagy kiszökdöső kutyák a közterületen az emberek számára is veszélyt, közegészségügyi kockázatot jelentenek.

Mindezeken túlmenően az állattartók tudatlanságból vagy nemtörődömségből fakadó, felelőtlen magatartása az egész társadalmi fejlődés gátját is jelenti az állattartási kultúra terén.

A globális eredmények érdekében azonban a problémákat elsőként lokális szinten kell kezelni.

Az Állategészségügyi Szolgálatnál rengeteg fejlesztés történt az elmúlt években.

De ez nem volt elég. Figyelembe véve, hogy a szolgálatot fenntartó, önkormányzati költségvetésű FÖRI lehetőségei korlátozottak, ugyanakkor az állatszerető, társadalmi problémákra érzékeny emberek nagy potenciált jelentenek, a három doktor megalapította a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítványt.

A DOKTA civil szervezet. Magánszemélyektől és cégektől azért gyűjtünk adományokat, hogy azzal az Állategészségügyi Szolgálat munkáját segítsük, amely önkormányzati szervezet lévén nem fogadhat ilyen jellegű támogatást.

Mindezeket szem előtt tartva szorosan együttműködünk az Állategészségügyi Szolgálattal, tevékenységünk és bevételeink felhasználása is kizárólag a közös célok érdekében történik.

A DOKTA nem kifejezetten állatvédő vagy állatjogvédő szervezet. Tevékenységünk révén persze ezzel a szemlélettel rendelkezünk, és együttműködünk számos hasonló tevékenységű civil szervezettel, de a fent említett problémákat mi főként a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata szemszögéből, állategészségügyi oldalról közelítjük meg; tudván, hogy a határ ezek között nem mindig éles.

Menhelyet nem működtetünk, így állatokat befogadni, elhelyezni nem tudunk.

Küldetésünk egy olyan magyar állattartási kultúra kialakítása, amely mind az ember, mind az állat számára megfelelő. Főként Budapestre koncentrálunk, hogy az itt formált szemlélet és gyakorlat mintául szolgáljon az egész országban.