Hogyan?

Bizony, a gazdiság felelősséggel jár. Ha mindenki betartaná az állattartással járó alapvető írott és íratlan szabályokat, nekünk sem lenne annyi dolgunk. Így azonban még rengeteg feladat áll előttünk: évről évre nem győzzük hangsúlyozni, mire kellene odafigyelni ahhoz, hogy a végeredmény évente ne 2000 kutya és 800 macska legyen az Illatoson. Nos, mire is kell figyelni?

10 pontban összegyűjtöttük a legalapvetőbb kívánalmakat.

1. Tartsd be az állatvédelmi törvényben, a kedvtelésből tartott állatok tartására vonatkozó kormányrendeletben valamint a lakóhelyed szerinti helyi önkormányzati állattartási rendeletekben megfogalmazott jogszabályokat!

2. Tégy eleget az előírt állategészségügyi kötelezettségeknek: időben oltasd be kutyádat/macskádat, rendszeresen végeztesd el a parazitamentesítést, valamint megbetegedése esetén azonnal fordulj állatorvoshoz! A szükséges orvosi kezeléseket, beavatkozásokat végeztesd el!

3. Gondoskodj megfelelő táplálásáról, amennyiben különleges (egészségügyi) helyzete speciális étrendet igényel, azt állatorvosi, kutyadietetikusi konzultáció alapján állítsd össze! A mára népbetegséggé váló elhízás például házi kedvenceinkre is sokszor átragad. De figyelem! A kutyának nem az a helyes diéta, mint nekünk!

4. Mindig biztosíts számára megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű ivóvizet, különösen a nagy nyári melegben!

5. Folyamatosan garantáld számára a megfelelő tartási körülményeket: ne kösd tartósan láncra, biztosíts számára nyáron árnyékot, télen fedett, zárt helyet!

6. Amennyiben nem tervezed szabályozott körülmények között szaporítani, ivartalaníttasd, hogy megelőzd a nem kívánatos vemhességet, amellyel sok, felelős gazdához nehezen juttatható állat születését idéznéd elő!

7. Garantáld, hogy a számára kijelölt területről ne tudjon kijutni, megszökni, így mások és maga testi épségét veszélyeztetni! Ha mégis eltűnne, azonnal jelentsd be az Állategészségügyi Szolgálatnál! Azt nem is feltételezzük, hogy mikrocsip nincs a kutyádban!

8. Tűzijáték, vihar vagy más, háziállatod számára ijesztő körülmény esetén igyekezz megnyugtatni, és ügyelj arra, hogy ne tudjon megszökni! El sem tudod képzelni, augusztus 20. után és szilveszterkor hány állat szalad világgá ijedtében, és kerül be az Illatos útra.

9. Elégítsd ki kutyád napi mozgásigényét, rendszeresen sétáltasd, futtasd! Közterületen ne hagyj kutyapiszkot kutyád után!

10. Gondoskodj háziállatod szellemi és lelki neveléséről, igyekezz minél több időt vele tölteni és megfelelően szocializálni!