Az ivartalanításról

Egyetlen szuka és kan kutya, valamint leszármazottaik kontroll nélküli sokasodása hat év alatt összesen 67.000 újabb állat születését eredményezheti. Egy ilyen képzeletbeli kutyaváros Magyarország 14. legnagyobb települése lenne. A macskák esetében még ijesztőbbek a számok: egy nősténynek és egy kandúrnak hét év alatt 420.000 utódja születhet.

Pedig van megoldás: az ivartalanítás. Az eb- és macskapopuláció szabályozására, a nem kívánt szaporulat megelőzésére ez az egyetlen megbízható eszköz. Sajnos hazánkban a kutyák csupán 5-10%-a ivartalanított. Pedig, amíg a nem tenyésztési célra szánt kutyák és macskák ivartalanításának aránya jelentősen nem nő, addig a gazdátlan, kóbor, keserű sorsú állatok száma sem fog csökkenni.

Tények és tévhitek az ivartalanításról

Nem kell félni az ivartalanítástól! A legfontosabb tévhit, hogy az kegyetlenség. Holott a születésszabályozás, az ivartalanítás a felelős állattartás alapja.

Tévhit, hogy a beavatkozás elvégzése előtt a szuka kutyának egyszer ellenie kell, illetve hogy az első tüzelést feltétlenül meg kell várni. Bár sokak szerint ez utóbbi valóban kívánatos, de nem feltétlenül. Tény, hogy az ivartalanítás már 6-8 hónapos korban elvégezhető. Statisztikák szerint az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama 1-3 évvel, a macskáké 4-5 évvel nő, sőt, az emlődaganat kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető, ha a kutyát fiatal korban ivartalanítjuk. Nem beszélve arról, hogy a tüzelés okozta kellemetlenségektől is mentesítjük magunkat.

Tévhit, hogy a műtéttel megfosztjuk az állatot a párzás vagy az anyaság örömétől. Ezek emberi érzelmek, csakúgy, mint a szerelem. A tény az, hogy az állatokat ösztöneik vezérlik, sőt, ezen aktusok inkább fizikai fájdalmat jelentenek számukra.

Sokszor attól is félünk, hogy az ivartalanított kutya tulajdonságai megváltoznak. Ez igaz, a műtét után valóban nyugodtabbak, könnyebben kezelhetőek és agresszióra kevésbé hajlamosak lehetnek!

Tévhit, hogy a műtét drága. Ha az egyszeri műtét összegét összehasonlítjuk akár csak egy alomnyi kutya néhány hetes korukig tartó ellátásának, kezeléseinek költségeivel, máris rájövünk, hogy az ivartalanítás sokkal pénztárcakímélőbb, sőt, a gazdikeresés fáradalmaitól is megkíméljük magunkat.

Tévhit, hogy az ivartalanítás miatt a kutya elhízik. Ezt semmi nem támasztja alá, vagyis nem a műtét egyenes következménye.

És végül tévhit: tüzeléskor meg tudom akadályozni, hogy kutyám elkóboroljon vagy „vendéget” fogadjon. Az ő ösztöneivel szemben ez szinte lehetetlen. Sok kutya ilyenkor ugyanis a ki- vagy bejutásért a cirkuszi akrobatákat és bűvészeket meghazudtolva a leghihetetlenebb mutatványokra képes.