Tevékenységünk

Mivel tevékenységünkkel az Állategészségügyi Szolgálatot támogatjuk, ennek megfelelően, az ÁESZ-szel együttműködve alakítjuk azt.

Évente három-négy alkalommal örökbeadó napot szervezünk az Állategészségügyi Szolgálattal közösen, a szolgálat Illatos úti telepén. Ezeken a kimerítő, de örömteli napokon alkalmanként 20-50 kutyát és 5-15 macskát segítünk felelős, szerető gazdához.

2015-től részt vettünk, 2017-től pedig teljesen átvállaljuk a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata nagyszabású rendezvénye, az Örökbefogadott Állatok Napja szervezését. A 2013 óta hagyományosan, minden évben megrendezett eseményt 2016-ban Kutyálisnak neveztük, célja azonban az évek során mit sem változott. E napokon egyrészt a rászoruló állatok örökbefogadását igyekszünk ösztönözni és az örökbefogadás gondolatát népszerűsíteni, másrészt a felelős állattartásra irányítjuk a figyelmet, amelyben hangsúlyos szerepet kap annak legkritikusabb, legfontosabb kérdésére, az ivartalanítás. Ezeken az igazi kutyás, hétvégi napokon számos színes programmal várunk minden kutya- és macskabarátot, közülük is első sorban azokat, akik kedvencüket örökbe fogadták.

Kisfilm az Örökbefogadott Állatok Napjáról

Lehetőségeinkhez mérten segítjük az Illatos úti telepre került sérült, beteg állatok gyógykezelését a költségek átvállalásával.  Anyagi támogatásunkkal azt szeretnénk lehetővé tenni, hogy szükség esetén a szolgálathoz került sérült, beteg állatok olyan diagnosztikai, állatorvosi segítséghez jussanak, amelyre a szolgálat telepén nincs lehetőség. A leglátványosabb Bátor kutya gyógyítása volt, az ő kezelésére 910.226 Ft adományt gyűjtöttünk, de a hazánkban egyre nagyobb mértékben diagnosztizált, szívférges kutyák kezelésének költségeit is igyekszünk átvállalni.

Az ÁeSz telepén lakók gondozásához, gyógyításához szükséges eszközöket, állatorvosi műszereket veszünk és bocsájtunk rendelkezésre, ill. adományozunk.

Tevékenységünk fontos része a nem tenyésztési célra szánt ebek és macskák születésszabályozásának segítése. A nem kívánt szaporulat megelőzősének egyetlen megbízható eszköze az ivartalanítás, annak érdekében, hogy hosszú távon jelentősen csökkenjen a gyepmesteri telepekre kerülő, gazdátlan állatok száma. Lehetőségeinkhez mérten átvállaljuk a telepről örökbefogadott kutyák ivartalanításának költségét, amennyiben az új gazda szeretné elvégeztetni a műtétet, akár utólag is.

Állategészségügyi, állatvédelmi témában szakmai fórumokat rendezünk, részt veszünk az “IM szabályozási környezet civil munkacsoport” munkájában, és segítjük az állatvédelmet, gyepmesteri telepeket érintő hatósági, jogszabályi folyamatokat. Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetéseinken civilekkel és állatvédelmi, állatjóléti előadókkal valamint a NÉBIH szakembereivel ülünk össze, hogy megvitassuk az állat(jog)védelem és állategészségügy égető kérdéseit. Ezen találkozókon, szakmai egyeztetéseken igyekszünk olyan feladatok elé állítani mindannyiunkat, amelyek segítik az állatvédelemmel kapcsolatos hatósági ügymenetet és a civilek valamint a hatóság közti párbeszédet.

Ismeretterjesztő, figyelemfelhívó, szemléletformáló munkánkat a rendezvényeken kívül más eszközökkel, oktató tevékenységgel is igyekszünk segíteni: tervezzük népszerűsítő kiadványok készítését, tanfolyamokat szervezését állategészségügyi témában, továbbá kampányok, ismeretterjesztő foglalkozások szervezését.