Újabb műszert és teszteket adtunk az Állategészségügyi Szolgálatnak

A Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány a mai napon egy vér- és vizeletcentrifugát, valamint 130 db szívféregtesztet adott az Állategészségügyi Szolgálatnak, hogy az Illatos úti telep gazdátlan kutyáit és cicáit, valamint az őket gyógyító állatorvosok munkáját segítse.

Vér- és vizeletcentrifugával eddig nem rendelkezett a telep, és azért volt rá nagy szükség, hogy a mára önként vállaltan alapfeladattá vált gyógyításhoz szükséges laborvizsgálatok egy újabb részét helyben lehessen elvégezni. Gyakran kerülnek a telepre beteg állatok, és a diagnosztizáláshoz sok esetben elengedhetetlen valamilyen laborvizsgálat. Ezeket az esetek többségében külső laborokban tudják csak elvégeztetni, ám nincs fedezet rájuk, sem az önkormányzati költségvetésű telepfenntartónál, sem a korábban ezt finanszírozó más civil szervezeteknél. A tavaly adományozott hematológiai laborautomata után most újabb lépést tettünk a helyben elvégezhető vizsgálatok arányának növelése irányába, bár éves szinten még mindig 80-100 külső laborvizsgálat szükséges. 

Tavaly tűztük ki célul, hogy a telep eszközellátottságán javítsunk, ami még mindig igen gyenge lábakon áll: sok alapvető berendezés, műszer hiányzik, némely meglévő életkora pedig igen tetemes, akár több évtizedes, emiatt állapotuk sem jó. Ezt orvosolandó 2017-ben egy hematológiai laborautomatát, egy a kennelek takarításához, fertőtlenítéséhez szükséges meleg vizes, magas nyomású mosót, és támogatóink segítségével egy ultrahangkészüléket is adtunk az Illatos úti telepnek. A legújabb eszköz most ez a vér- és vizeletcentrifuga.

A centrifuga mellett most 130 db szívféregtesztet is adományoztunk az Állategészségügyi Szolgálatnak, amelyekre folyamatosan szükség van, hiszen, ahogy egész Magyarországon, a telepen is érezhetően egyre több kutyát érint ez a csúnya, nehezen és rendkívül költségesen gyógyítható, ám kezelés nélkül halállal végződő betegség. A tavalyi szűrések alkalmával talált szívférges kutyákat, Bundást és társait sikerült meggyógyítani. Reméljük, idén még több kutyát tudnak szűrni a telepen, és kevesebb kezelésre lesz szükség!

A Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány a vér- és vizeletcentrifugát valamint a 130 db szívféregtesztet a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönheti.