Összefoglaló – ezt tettük 2016-ban

Szép évet zártunk 2016-ban. No nem mintha ne maradt volna örökbeadásra váró állat az Illatos úton, sőt, sok a további teendő a születésszabályozás, a felelős állattartásra nevelés és a szakmai egyeztetések terén is, de most foglalkozzunk egy kicsit azzal, amin túl vagyunk. Vessünk számot a tavalyi évvel!

Három örökbeadó napot tartottunk közösen a FÖRI Állategészségügyi Szolgálatával. Március 6-án, szeptember 4-én és november 26-án összesen 77 kutya és 25 macska hagyhatta el a az Illatos úti kenneleket és vehette birtokba a számára kialakított, puha, meleg, kényelmes kuckót vagy csinos kis házikót a kertben, valahol otthon, egy szerető gazdinál. Novemberben oktató DVD-ket, kutyaruhákat és –játékokat valamint jutalomfalatokat adtunk az aznap örökbefogadóknak és újdonsült kedvenceiknek.

Június 5-én tartottuk a Városligetben az Állategészségügyi Szolgálattal az immár hagyományos, ezúttal közös rendezvényünket, az Örökbefogadott Állatok Napját, amelynek a Kutyális címet adtuk. 2016-ban is többszázan vettek részt kutyájukkal az örökbefogadás szépségét, hasznosságát hirdető, valamint a felelős állattartás témakörére épülő egész napos programjainkon, amelyeket természetesen sok-sok civil társszervünk is színesített.

Születésszabályozási tevékenységünk keretében többször is támogattuk az Állategészségügyi Szolgálat telepén a kutyák ivartalanítását: részben a márciusi örökbeadó napon, részben a Kutyálison.

Szeptember elején, az örökbeadó nap előtt finanszíroztuk a telepen lévő összes kutya szívférgességszűrését, ami azért nagyon fontos, mert ez a betegség az emberre is képes átterjedni.

Ami a kisebb tárgyi adományokat (műtétek alkalmával használt eszközök) és sürgős állatorvosi laborvizsgálatokat illeti, több szükséghelyzetben is kisegítettük a szolgálatot.

Az állatvédelem terén dolgozók közötti párbeszédet, valamint a napi munkát segítő szakmai fórumokat is szerveztünk. Május 5-én a Lelenc Kutyamentő Egyesülettel, június 8-án pedig önállóan tartottunk állatvédelmi kerekasztal-beszélgetést a hatósági és civil szakmai partnerek részvételével, december 1-jén pedig előadói voltunk a Magyar Birtokvédelmi Szövetség által szervezett “Birtokvédelem és állatvédelem” című konferenciának. Mindezek eredményeképp az Állatvédőrség el is készítette 2016-ban azt a civilek által is használható “ellenőrzési listát”, amely segítséget jelent a hatósági eljárásokban az állattartással kapcsolatos bejelentéseket követő helyszíni szemléken. Az ellenőrzési lista támpont ahhoz, hogy a helyi ügyintézők és jegyzők gyorsan, egyértelműen, egységes szakmai szempntrendszer mentén megállapíthassák, megfelelőek-e az állattartási körülmények.

Idén is folytatjuk…