Kutyajó hangulat és megható pillanatok a VI. Örökbefogadott Állatok Napján

Közel ezren vettek részt tegnap a Népligetben a VI. Örökbefogadott Állatok Napján, amelyen a sok színes és hasznos programnak köszönhetően nemcsak tudással és közös élményekkel gazdagodtak a látogatók négylábú kedvenceikkel, hanem szem- és fültanúi lehettünk számos megható történetnek is.

A kutya–gazdi szépségverseny kistestű kategóriájának első helyezettje például Puszedli lett kis gazdájával Doriánnal. Puszedlit három évvel ezelőtt mentette ki egy szaporítótelepről a Segítő Angyalok, amely a tegnapi rendezvényen a fő támogatónak, Kőbánya Önkormányzatának állatvédelmi járőrszolgálatát is ellátó szervezetként, egyik meghívott közreműködőnkként volt jelen. Megható volt látni három év után Puszedlit, és megbizonyosodni, hogy most már jó kezekben van. “Fontos, hogy naponta sokszor éreztessük a kutyánkkal, hogy szeretjük. Én egy nap hatvanszor is megsimogatom Puszedlit.” – mondta Dorián a díj átvételekor.

Bubu is gazdára talált, szintén a Kőbányai Állatvédelmi Járőrszolgálat sátrától. Bár a rendezvény szakmai partnerének, a FÖRI Állategészségügyi Szolgálatának Illatos úti telepéről — hatósági telep lévén — csak fényképről, kisfilmről válogathattak az érdeklődők a gazdira váró négylábúak közül, a telep gondozóitól, állatorvosaitól első kézből származó információkat, örökbefogadási tanácsadást kaphattak. Bízunk benne, hogy sok kutya nélkül érkező látogató kedvet kapott a megfontolt örökbefogadáshoz, hiszen ez volt a tegnapi rendezvény egyik fő célja.

A másik fő célunk az volt, hogy minél több olyan dolgot elmondjunk, megmutassunk, átadjunk, amely (még) felelősebb, tudatosabb, jól informáltabb állattartókká tesz minket. A legkülönfélébb szakemberek adtak tanácsot és tartottak kerekaszal-beszélgetést vagy éppen bemutatót: a Kutya Guru és a Happy Dog Kutyaiskola oktatói, az ELTE etológusa, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója, az Agrárminisztérium Éelelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya jogásza, kutyakozmetikusok, dietetikusok, állatorvosok, állatvédők, de találkozhattunk Körtével, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyás csoportjának négylábú hősével, Mandyvel, a HeddTech robbanószer-kereső sztárjával, a háromlábú Áronnal, Budapest kedvencével, és a szintén kereső Tarával, aki idén Magyarországnak nemzetközi hírnevet is szerzett. A sztárok közül két lábon érkezett Bugár Anna, a Jóban Rosszban színésznője.

 

Gurult a szivacs dobókocka is a DOKTA sátránál, rengeteget játszottak, főként a gyerekek, hogy teszteljék tudásukat az állattartással, -védelemmel kapcsolatban. A Bayer Hungária Kft. Állategészségügyi részlegének és a Petissimónak köszönhetően sok-sok ajándékot kiosztottunk az “Ez is felelős állattartás!” kvízjátékunkon; a helyes megfejtésben a Domján Edit Dráma- és Színházművészeti Stúdió gyerekszínészei is lelkesen segítettek.

Sokat kacagtunk a kutyabehívó versenyen, bizony, a virsli és a Platinum Natural tápja sok négylábút eltérített a gazditól. A legfalánkabb kutya — az utolsó helyezett — a Kutya Guru jóvoltából egy ingyenesen beváltható kupont kapott, amely egy teljes tanfolyamot fedez.

Szebbnél szebb rajzokat kaptunk az “Örökbefogadni jó!” rajzpályázatunkra, a zsűrinek — Pászthoy Pankának és társának —  nagyon nehéz dolga volt. A legszebb műveket hamarosan közzétesszük facebook oldalunkon.

A nap talán legmeghatóbb része mégis a kutyahűségeskü volt, amely végén oklevelet is kaptak, akik hűséget esküdtek saját házi kedvencüknek, és természetesen idén is elkészült az örökbefogadott állatok és gazdijaik közös fotója is.

Köszönet még egyszer minden közreműködőnek és támogatónak, titeket pedig várunk jövőre is!

Fő támogató: Kőbánya Önkormányzata. További támogatók: Platinum Natural Pet Food & Care, FKF Nonprofit Zrt., Fővárosi Vízművek, World Promotion Kft., Bayer Hungária Kft., Petissimo, Kutya Guru Kutyaiskola, Vitál Kutyadiéta, Pásztohy Panka, RAE Kft., valamint a közreműködők. Médiapartner: TV2.