Meggyógyultunk, jöhet a gazdi!

Bundás, Anci, Sztefi, Szajkó, Rexi és Marcipán. Szívférgesek voltak. Gyógyulásukért még július végén indítottunk adománygyűjtést, mert az Illatos úti telepnek nem volt forrása a rendkívül költséges, teljes gyógyulást jelentő Melarzomin-injekcióra. A mai napon örömmel jelentjük: mindannyian sikeresen túl vannak a kezeléssorozaton, és a célvonal elé értek: már csak a gazdi hiányzik!

Köszönjük az adományokat, és nézzük sorjában, mi történt!

A FÖRI Állategészségügyi Szolgálatának általunk segített Illatos úti telepén korábban hat kutyusnál diagnosztizáltak szívférgességet. A gyógyszeres kezelésüket a telepen azonnal elkezdték, de ezzel csak a lárvaállapotú férgek kiirtását tudták biztosítani, valamint azt megakadályozni, hogy más állatok is megfertőződhessenek. A teljes gyógyuláshoz a kifejlett férgeket is elpusztítani képes Melarzominra volt szükség, amit injekció formájában háromszor kellett beadni a betegeknek, és amely amellett, hogy használata veszélyes, rendkívül költséges is. A szükséges mennyiségű gyógyszer ára — hála támogatóinknak és az Alleenak, aki az V. Örökbefogadott Állatok Napján szintén segítségünkre sietett — végül összegyűlt, így augusztus és szeptember folyamán mindannyian megkaphatták az injekciókat. (Marcipánt időközben a teljes kezelést vállalva örökbe fogadták, így a telepen maradtak öten, közülük Rexi gyógyszeradagját egy másik szervezet biztosította.)

Bundás és társai hosszú és nehéz, ám sikeres kezelésen vannak túl!

Bundás volt a legtüneményesebb beteg. Végig jól tűrte a megpróbáltatásokat, még az injekciók beadása utáni kötelező pihenés, ketrecnyugalom ellen sem volt kifogása. Cuki volt, cuki maradt! Olyan gazdit keresünk neki, aki naphosszat simogatná bent a szobában. Hiszen Bundás szobatiszta is.

Anci a másik bűbájos kis gyógyult, de ő csak addig, amíg nincs a láthatáron másik kutya: ő egyedül akar magának minden szeretetet. Osztozásról szó sem lehet, csak szobatisztaságról. Arról lehet vele beszélni.

Sztefi is egyedül pályázik a trónra, de ha azt megkapja egy igazi gazditól, aki csakis az övé, akkor sok-sok puszival fogja meghálálni. Igen, igen, Sztefi puszilkodós.

Szajkó, aki mind közül a legmozgékonyabb, már most duplán szerencsésnek érezheti magát: ő az első, és eddig egyetlen a kis kezeltek közül, akinek már van saját, külön bejáratú gazdija. Aki mellesleg alig várja, hogy október végén hazavihesse új, négylábú kedvencét.

Végül Rexiről szólunk: ő is jól van, bár — ahogy a többieket is –, megviselte a kezelés, és igencsak lefogyott. Őt viszont csakis kertbe vigyék – ezt mondták a gondozói.

Az Illatos úti telep főállatorvosa, Kozma doki a mai napon az alábbi tájékoztatást adta a kezelt blökkencsek állapotáról: “Szerencsére egyetlen kutya esetében sem léptek fel komplikációk, és bár kissé nehezen viselték a több hetes bezártságot ill. ezek a kemény gyógyszeres kezelések miatt kondíciójuk is romlott, jelenleg állapotuk kielégítő és stabil.” Az elkövetkező hónapokban még néhány ellenőrző vizsgálaton kell átesniük. Az első októberben esedékes, annak negatív eredményét követően örökbe fogadhatók, a későbbi, fél év múlva következő kontrollvizsgálatra már akár otthonról is visszajöhetnek a blökik.

A szívférgesség egyébként egy potenciálisan halálos betegség, melyet a dirofilaria immitis fonálféreg okoz. A szúnyogcsípéssel terjedő, nálunk elsősorban a kutyákat fenyegető betegséggel az ember is megfertőződhet. Amennyiben nem pusztítja el a gazdaszervezetet, a féreg élettartama kifejezetten nagy, 6-7 év is lehet. A hímek nagysága a 15, a nőstényeké a 30 centimétert is elérheti. A megbetegedett állat pusztulását szív- és légzési elégtelenség, tüdőembólia, máj- és veseműködési zavar, esetleg a bomló féregmaradványok miatti szepszis okozhatja. A Melarzomin az egyetlen olyan szer, amely a kifejlett szívférgeket el tudja pusztítani, de sajnos a kezelés nem veszélytelen, hiszen az elhalt férgek a keringésben elindulva és valahol elakadva, akár a kutya hirtelen elhullását is okozhatják. Érdemes tehát évente egyszer szűrni, illetve nagyon fontos a megelőzés: használjunk olyan spot-on készítményeket, amelyek a szúnyogokat távol tartják!

A  mi kis pártfogoltjaink meggyógyultak! A várva várt otthoni környezet pedig teljesen ki fogja őket gömbölyíteni, és boldog kutya válhat belőlük is! Tessék menni örökbe fogadni!