A nyálmirigycisztáról és a DOKTA-hírlevélről

Online hírlevelünkben új rovatot indítunk, amelyben Kozma doki a telepen aktuális, előforduló kutya- vagy macskabetegségekről, műtétekről ír vagy olvasóinktól érkező kérdésekre válaszol.

A kb. havonta jelentkező “Kutyahíradó az Illatos útról” a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata Illatos úti telepe életével kapcsolatos hírek csokra: gazdira váró és gazdira talált négylábú pártfogoltjaink üzenetei és a telep munkatársai kérései, valamint természetesen a DOKTA fontos üzenetei érkeznek benne egyesen az e-mailes postafiókodba — lehetséges, hogy a “Promóciók” közé –, amennyiben feliratkozol itt:  dokta.hu/hirlevel-feliratkozas/.

A “Kozma doki válaszol” rovatban sokak számára hasznos információkat, tanácsokat a weboldalunkon is megosztjuk, az állatorvosi témájú kérdéseket pedig a doktorokazallatokert@gmail.com címre várjuk.

Mostani témánk a nyálmirigyciszta, mellyel nem régiben műtöttek egy kutyust, Maxot az Illatoson. A műtét három óráig tartott, az eredmény azonban megnyugtató: a kis beteg már nem beteg, sőt, már gazdinál.

És mit mond Kozma doki a nyálmirigycisztáról? Nos, ez következik alább.

“Duzzanat az állkapocs szögletében vagy a nyelv oldalánál… Nyálmirigyciszta?

A nyálmirigyciszta viszonylag ritkán előforduló betegség, amelyben a kutya négy pár nyálmirigye közül valamelyik (leggyakrabban az állkapcsi nyálmirigy) hibás működése miatt a termelődő nyál nem a szájüregbe ürül (a nyálvezetéken keresztül), hanem a környezetében egy tokon belül felhalmozódik, és duzzanatot hoz létre az állkapocs szögleténél. Ez a nyaki ciszta.

Ritkábban fordul elő a szájüregi ciszta, amely a nyelv alatti nyálmirigy cisztás megbetegedése. Ekkor a nyelv oldalánál, egy kis hólyag formájában látható az elváltozás.

A hullámzó tapintatú duzzanat egyre növekszik, benne nyúlós, mézszerű tartalommal.

A cisztát, a megbetegedett nyálmiriggyel együtt kizárólag műtéti úton lehet eltávolítani, a tartalom leszívása nem vezet eredményre. A műtét során az erek, idegek között húzódó cisztát és a nyálmirigyet ki kell fejteni, és a környezetéből el kell távolítani.

Sikeres műtétet követően a duzzanat teljesen eltűnik a kutya fejéről, és nyom nélkül gyógyul.”

Ha nem akarsz lemaradni, iratkozz fel a DOKTA hírlevelére!